Green light for £200,000 upgrade to busy Liverton Business Park junction in Exmouth

A £200,000 scheme to upgrade the busy junction between Liverton Business Park and Salterton Road in Exmouth has been unanimously agreed. 

Members of the East Devon Highways and Traffic Orders Committee (HATOC) supported proposals that will expand the industrial estate’s single-lane exit to two lanes.

The junction – the subject of around 800 vehicles movements in an average hour – has been branded a ‘source of frustration’ for customers and businesses.

Liverton Business Park, on the eastern edge of Exmouth, is home to retail outlets such as Home Bargains and The Range, a McDonald’s drive-thru and industrial units, as well as an ambulance HQ and fire station.

Councillors were told that the current single-lane layout means queues can extend approximately 300m at their peak.

Jamie Hulland, transportation strategy and road safety manager, said: “This can cause delays to vehicles and is a source of frustration for customers of the park and traders seeking to conduct their daily business.

“The blue light services, although closest to the access junction, have also expressed concerns about the delays caused by the current junction arrangement and issues with cars parked in the yellow box.

“This minor widening scheme will extend the two-lane approach and extend the stacking to enable more traffic to turn left to reduce queues, allows more traffic out, and will reduce the emissions associated with that.

“This arrangement will enable a greater number of left-turning vehicles, which account for approximately one in four vehicles throughout the day, to clear the junction more quickly and reduce the overall queueing and delay.

“This proposal represents a proportional and cost-effective solution to improve traffic conditions when exiting Liverton Business Park.”

Exmouth representative Councillor Richard Scott said that the work would future-proof the site and put infrastructure in place to allow for future development.

HATOC chairman Cllr Stuart Hughes said the upgrade was much-needed.

Councillors unanimously voted in favour of the proposed junction improvements with construction at an estimated scheme cost of £200,000.

Grassed fitness area use idea for former car park plot on Exmouth seafront wins support